Puppies

D-litter 2008

geboorte - 1e week / 2e week / 3e week / 4e week / 5e week / 6e week / 7e week / follow-upDe eerste tekenen van de op handen zijnde bevalling dienen zich donderdagavond laat aan. Nadège is wat onrustiger en wil niet meer eten.
Ik besluit om het veldbedje uit de schuur te halen en samen met haar in de woonkamer te overnachten. Alhoewel ik niet verwacht dat het 's nachts zal gaan gebeuren, lijkt me dat voor haar het rustigst. De andere hondjes slapen boven bij Tjalling.
Het enige wat ik verneem, is dat ze zo nu en dan wat rondscharrelt en onder de eetkamerstoelen kruipt.
Een belachelijke plek, want de stoelhoezen reiken zowat tot aan de grond en om je daar met je dikke buikje onder te worstelen .....
Wat voor haar echter telt, is de beschutting die het biedt, een lekker veilig holletje.

De volgende morgen neemt Desjes onrust toe, zo nu en dan zit ze te hijgen en ook de ochtend-
maaltijd is niet aan haar besteed.
Rudy belt, om te vragen hoe het met Desje gaat. Hij heeft vakantie en had beloofd om te komen helpen als het zover is.
Hij is blij als ik hem vertel dat het vast vandaag komt, want hij kan nog een zaterdag-vlucht boeken naar Stockholm om te gaan kijken op de World Dog Show.
Doe maar hoor, Nadège is er eentje van de datum: de vorige keer op de 28e gedekt en op de 28e bevallen, nu is ze op de 4e gedekt en vandaag is het ook de 4e!

Aan het eind van de morgen worden de hijgsessies heviger en neemt de frequentie toe. Ik doe de twee Aagjes - Charme en Chic - in de bench en Farretje mag naar boven. Pareil ligt rustig op de bank, hij is heel lief en houdt eerbiedig afstand.
Ik bel Rudy om door te geven dat het serieus aan het worden is. Hij moet nog eventjes naar Eindhoven, over een klein uurtje zal 'ie er zijn.

Ondertussen is Nadège naarstig op zoek naar een geschikt plekje. Ik heb haar al verschillende malen naar de werpkist gehaald, maar na wat gegraaf en gekrab in de oude lakens stapt ze er telkens weer uit.
Ze gaat voor de deur naar boven staan en kijkt me vragend aan. 'Nee meissie, dat lijkt me niet zo'n goed plan.

Uiteindelijk wordt de werpkist goedgekeurd; tsja, je moet toch wat als de persweeën zijn begonnen en mekaar in steeds sneller tempo opvolgen. Dan belt Rudy, hij staat in de file vlak voor Den Bosch ........
Of hij op tijd zal zijn voor de eerste pup betwijfel ik, want de vruchtblaas is al duidelijk te voelen.

Om 13.40 uur wordt het eerste pupje geboren, een teefje van 372 gram. Kort daarna stapt Rudy binnen, maar net op tijd voor de tweede.
Het is 13.58 uur als het tweede meisje ook zonder problemen ter wereld komt, 357 gram zwaar. Desje is druk met de placenta's en het verzorgen van de pupjes, die gelijk op zoek zijn gegaan naar mama's melk en lichaamswarmte.
Dit lijkt Rudy een mooi moment om het Basset Hound-teefje Tulip naar huis brengen, die braaf in zijn auto zit te wachten. Da's zo gepiept, het is maar een kleine 5 kilometer van hier.

Hij is amper de deur uit als Nadège weer begint te persen. Mijn god, wat gaat het toch snel allemaal!
Om 14.07 uur ligt het derde pupje er, het is weer een teefje en ze weegt 350 gram.

Daarna duurt het wat langer voor de volgende zich aandient. Rudy is inmiddels terug en dat is prettig want het gaat nu een stuk moeizamer. Het hoofdje is er, maar de voorpootjes liggen naar achteren. Gelukkig perst Desje goed door en met hulp van Rudy komt de schouderpartij mee en wordt om 15.20 uur het vierde pupje geboren.
Dat dit een reutje is verbaast ons niets, z'n dikke koppie had dat eigenlijk al verraden. Het is helemaal een flinkerd met z'n 440 gram!

Vlot daarna volgt de laatste om 15.57 uur. Alweer is het een meisje, een stevige tante van 385 gram.

Ook de andere drie kleintjes vinden snel de weg naar de tepel en Nadège is helemaal gelukkig met haar vijftal.
Wat heeft ze het goed gedaan allemaal, en wat snel. Klein dapper ding, ik heb er grote bewondering voor.klik hier voor meer foto's