Nationale d'Élevage, Montier en Der, 27 mei 2007

Ruim een kwart eeuw geleden was de paardenrenbaan m'n tweede thuis. Niet alleen de dravers werkten zich in het zweet, ik kreeg mijn portie net zo goed.
De knollen konden er schuwhard aan trekken - met losse lijnen rijden was er meestal niet bij - en de toen gekweekte spierballen komen me nog steeds goed van pas.

M'n meute stapt altijd stevig door, mekaar beconcurrerend in wie er voorop loopt, zodat er altijd druk op de lijnen staat. Katten en vogels die voorbij schieten maken dat ze er nog es extra flink aan sjorren .....
Quelle coïncidence dat de Franse Clubmatch dit jaar werd gehouden op een paardenrenbaan, en dat de Franse Club een hele eeuw geleden werd opgericht.

Het was zweten geblazen op het Hippodrome van Montier en Der, niet omdat het nou zo warm was. Daags voor de show kwamen er hagelstenen uit de lucht vallen, zo groot als eieren (maat XS): Oeuf!!
Blij dat we ons tentje net geïnstalleerd hadden, en het boeltje en de honden nog enigszins droog konden houden.
Zondagmorgen haasje repje van het hotel in St. Dizier naar Montier, want de keuringen zouden toch echt om 07.00 uur beginnen.
Bij aankomst was er nog geen ring te bekennen. L'Organisation liep als une poule sans tête rond, en wij ook, want we konden er maar niet achter komen hoe laat we waar moesten zijn ...
En zuster Desje, ziet gij ons mam misschien ergens op de velden of wegen?
Nee man, 'k wordt er helemaal peu nerveu van. Zo is ze hier, en zo is ze weer weg.

Ze loopt maar te raaskallen dat ze er helemaal niets van snapt, zeker nog nooit van laissez faire gehoord.

Zit dat rottige fenêtre ook nog zo hoog, kan dus echt niet zien waar ze uithangt en of ze al weer terug komt.
Heb geen flauw benul hoe laat ze uiteindelijk begonnen zijn met de keuringen. Het lijkt uren later. Voor de Petits is er een ring voor de reuen en één voor de teven. Alleen voor de veteranen en jeugd is er weer een andere ring. Ojé ojé, doe ik mee aan een uitzending van 'Ren je Rot'???
Al gauw heeft men het plan om per klasse te keuren laten varen. Je gaat maar gewoon als je tijd hebt.
Dan eerst maar met Cedric, want er zijn minder reuen dan teven.
Het lijkt wel een inloopspreekuur: er zijn nog tig wachtenden voor u ....

Ik zet hem op de gipsplaat die bij de schrijftafel op het hobbelige gras is gelegd. De meetlat geeft een heel mooi maatje aan: 35,5 cm staat er in het keurverslag.

René Favre die in de ring naast ons de teefjes keurt, heeft Cedric gespot en roept naar z'n collega "c'est un très jolie male!"
Dat vindt Christian Masuez ook, want we mogen met een excellent later terugkomen voor de plaatsingen.....